/Innovación/Publicaciones
1 min

Derivation of Processing Factors for pesticide residues in cold pressed lemon oil (CPLO) and dietary risk assessment from pesticide residue intake

01 July 2018
Cadena de Valor
Riego y Fertilización
The Spanish lemon processing industry produces cold pressed lemon oil (CPLO) from fresh lemons as raw material
Aceite de limón

01 July 2018

Considering that CPLO is obtained from the oil glands located in the very external peel of fresh lemons, a higher concentration of pesticide residues is expected in the final product.

CPLO is not consumed directly as it is an ingredient used in a very low quantities in the composition of other food products, mainly soft drinks and beverages. For this reason, in pesticide presence terms, the impact on the final product for consumer is very limited.

Te puede interesar

pulpa de tomate

‘Freshconomics’ analiza cómo funciona el día a día del mercado de productos frescos, adaptando los últimos desarrollos de la teoría económica a la especificidad de una actividad marcada por el corto plazo, la extrema volatilidad y la incertidumbre

Cerdos comiendo en un prado de una granja de carne ecológica

El porcino es el subsector más dinámico de la ganadería española. Con una producción anual de 4,8 millones de toneladas, nuestro país lidera la oferta europea y es uno de los actores globales más destacados